02/12/1991 COMUNICAT DE PREMSA

AQUEST DIMECRES DOS MEMBRES DE LA COORDINADORA SERAN JUTJATS SOTA L'ACUSACIó DE DESOBEDIèNCIA I DANYS EN UNA ATURADA DE MàQUINES REALITZADA EL 8-11-91

A tres quarts d'onze del matí al jutjat número 4 del carrer Albereda

El 8-11-90 la Coordinadora N-II per l'Autopista iniciava un seguit d'accions encaminades a aturar les obres de la variant est de Girona, i que es perllongaren fins al 13 de desembre, data en la qual cinc mil gironins expressaren el seu rebuig a aquesta obra que, malgrat estar recorreguda davant la "Audiencia Nacional" des del desembre de 1989 i pendent d'una sentència que podria declarar-ne la nul.litat, segueix impunement la seva tasca destructiva.

Els fets i imputacions als dos membres de la Coordinadora són d'allò més ridículs, i demostren fins a quin punt l'Administració i el seu braç executor (en aquest cas el Governador Civil Pere Navarro i la Guàrdia Civil) es preocupen més de protegir els interessos concrets que no els col.lectius.
Quant a l'acusació de coaccions, només es donaria aquest cas si la Guàrdia Civil s'hagués presentat a petició de l'empresa constructora. Les forces d'"ordre públic" es presentaren per ordre del Governador Civil: això invalida l'acusació de coaccions, con ja va deixar clar la sentència derivada del judici contra uns altres 15 manifestants celebrat el passat 15 d'abril.

Quant a l'acusació de desobediència, tots els corresponsals dels mitjans de comunicació presents coincidiren a comptar deu persones assegudes davant les màquines, i totes foren retirades i identificades per la Guàrdia Civil. Per què se n'endugueren només dues? Per què se'ls retingué il.legalment, sense llegir-los els drets, i fins passades dues hores i a la caserna no se'ls comunicà la detenció i els càrrecs?

Quant a l'acusació de danys, la declaració del conductor de la màquina aturada és d'allò més confusa:

  1. Veié un grup de gent, i quan aquesta gent s'apartà del lloc on estava, hi havia una fita al terra: d'això deduí que algú l'havia arrencada.
  2. La primera roda de reconeixement fou il.legal, i calgué repetir-la. Aquesta repetició fou del tot irregular (només dues persones -els acusats- es repetien en una i altra roda), i a més el testimoni no en féu un reconeixement taxatiu.
  3. Es molt curiós que els detinguts fossin els únics ocupants que portessin barba (també eren els únics amb barba a la roda de reconeixement)

La primera valoració de danys presentada per OCIFE xifrava aquests en 155 milions de ptes, quan l'acusació, si es pot provar, és d'una fita de fusta. La valoració de danys realitzada al mes de febrer d'enguany (gairebé quatre mesos més tard dels fets) valora una fita de fusta en unes 40 ptes.

Ningú no pot acusar cap membre de la Coordinadora de cap delicte o falta, quan es veu en un camp de conreu, sense cap senyalització que indiqui que és zona d'obres ni quina obra s'està realitzant, maquinària pesada produint destrosses. Més encara quan pocs dies abans (vegeu prensa de finals d'octubre de 1990) els pagesos denunciaven que els tallaven els arbres i se'ls emportaven sense coneixement previ. En qualsevol cas, i això aclareix qui defensà aquell dia el Governador Civil, els detinguts haurien d'haver estat els treballadors d'OCIFE, que sense haver acomplert prèviament la legislació que els obliga a delimitar el terreny d'obres i l'expresa adjudicatària, iniciaven depressa i corrent una obra pendent de sentència aprofitant-se que l'aplicació de la justícia a acords de l'Administració acostumen a arribar l'endemà de la inauguració.

COORDINADORA N-II PER L'AUTOPISTA