17/04/1991 RODA DE PREMSA

Presentació de la nova publicació de la COORDINADORA: DESVARIANT

La tercera edició de la cronologia de les variants de Girona no és només l'afegit dels fets succeïts aquest darrer any. Conté noves entrades (en total, més de 150), noves dades que poden ajudar a entendre perquè son on som, i quin paper ha jugat cadascun: les administracions, els partits en el poder, els partits en l'oposició, les entitats contràries al traçat, els suports i els silencis dels ciutadans... una visió de conjunt que ens permet d'abastar, per damunt de la fredor de les dates, el que ha estat, el que és i el que serà el moviment de concienciació ciutadana més important a Girona a la darrera meitat del segle XX.

El recull afegeix un apartat que enumera les diverses alternatives al pas de la N-II per Girona esbossades al llarg del segle XX. Només citades cronològicament, en la cronologia general s'amplia la informació al respecte.

Per altra banda, s'acaba amb una acurada selecció d'articles d'opinió. N'hi ha per a tots els gustos (a favor, en contra). Que n'hi hagi més a favor no és un enfoc subjectiu, sinó al contrari: ben poques vegades s'ha intentat argumentar una postura favorable a la variant est, i gairebé mai per part de cap persona que no militi en el partit que forma la majoria de govern de l'Ajuntament de Girona. Ni des d'aquest, ni des de cap Administració, s'ha baixat al debat amb els ciutadans, ni s'ha tan sols avaluat cap iniciativa popular. Només la premsa ha permès que cadascú, a favor o en contra, exposi les seves argumentacions: debat, doncs, només de paper.

* Anàlisi de la situació actual

- Situació de ridícul de l'Ajuntament de Girona:

La primera condició que posava l'Ajuntament de Girona a l'hora d'acceptar el projecte, en el malaguanyat pel del 9-5-89, era la divisió de l'obra en tres trams, per evitar "el risc de tenir trinxeres obertes durant dos anys, que és excessiu i cal fraccionar-lo, de manera que en cap cas se superin els 10-12 mesos i s'eviti al màxim l'exposició durant l'època de les pluges"

L'obertura del vial de treball de banda a banda del traçat suposa una mofa del MOPU cap a aquesta primera condició, i el silenci de l'Ajuntament el fa copartícip d'un nou compromís incomplet.

No només la vall de Sant Daniel, sinó tot el traçat, han hagut d'aguantar l'erosió provocada per les fortes pluges de gener i març, prou fortes com per haver-se endut del llit de l'Onyar (en dues ocasions) les pesades canonades amb les que es pretenia superar el curs de l'aigua. Tones de terra han desaparegut per la deforestació primer, i l'obertura de la rasa, després, sense que la famosa Comissió de Seguiment hagi dit ase ni bèstia

- Els pagesos afectats fan la guerra pel seu compte

Poca simpatia deu despertar aquesta variant entre els pagesos afectats. A la zona de Fornells un camp que havia estat tallat pel mig en l'obertura del vial de treball ha aparegut novament llaurat i sembrat, se suposa que pel propietari dels terrenys.


Futures accions de la Coordinadora:

* Possible presentació d'una denúncia contra un treballador d'OCIFE, i subsidiàriament contra l'empresa, per conducció temerària i altres càrrecs

Descripció dels fets:

- El passat 15, a la sortida del judici contra 15 persones per haver-se manifestat pacíficament en contra de la variant est el 26 de novembre, una trentena de simpatitzants de la COORDINADORA es personaren a uns 200 m. de l'encreuament de la carretera dels Angels amb la comarcal de Quart.
- En no haver-hi cap senyal de propietat privada, la vintena de persones es dirigiren a peu cap a un indret a uns 100 m. de la carretera, on un nombre considerable de màquines de gran tonatge feien un gran remenament de terra
- En cap moment la intenció del grup era aturar les màquines en obres, sinó simplement veure l'estat de les obres, igual que aquests darrers mesos, en grups més o menys reduïts, s'ha anat fent
- En haver-hi fang al terra, part de les persones passaren pel mig de la zona d'obres, i un camió es va veure obligat a aturar-se.
- Dues persones que deien parlar en nom de l'empresa (una d'elles era l'enginyer Antoni Bover, encarregat d'OCIFE que havia testificat en el judici), demanaren al grup de persones que s'apartessin per deixar treballar la maquinària.
- En aquells moments, arrencant des de més de 100 m. de distància, una màquina de gran tonatge es dirigí a gran velocitat i en línea recta en direcció al grup de simpatitzants de la COORDINADORA.
- Diverses persones es varen veure obligades a córrer i llençar-se a les voreres per no veure's atropellats per la màquina.
- L'acció va quedar enregistrada en vídeo per un càmara de TV3 i va ser emesa pel Telenotícies comarques del dilluns passat.
- Cada dia, un bon nombre de treballadors de l'empresa es mou entremig de les màquines que treballen. No és cap excusa dir que no veia el grup de persones, més encara quan l'arrencada de la màquina es produí des de més de 100 m. de distància.
- L'actitut agressiva i temerària del conductor, davant la passivitat dels representants de l'empresa OCIFE i en presència dels encarregats d'obra, mereix no només una denúncia pública, sinó l'estudi seriós d'una denúncia judicial.

* Preparació d'un nou concert, aquest estiu, als prats de Can Lliure

20-5-89. S'organitza als prats de Can Lliure de Sant Daniel un Concert de REggae en commemoració del 8è. aniversari de la mort de Bob Marley. Participen Sopa de Cabra, Mami Oplins Band, Faristol i Avatraia, i assisteixen més de 4.000 persones.

9-6-90. Té lloc el segon concert de rock, amb semblant èxit d'assistència i la participació d'Umpah-pah, Triclinium, Isis, Magical Mistery Grup i Parriana.

Aquest any, amb data per fixar, la COORDINADORA organitzarà un nou concert als prats de Can Lliure, un espai ja convertit en senyera reivindicativa de la Vall.

* Presentació de l'exposició DESVARIANT

S'adjunta programa de mà amb presentació de Narcís-Jordi Aragó i disseny del cartell de Montserrat Lacomba

* Veure programa de mà i cartell